Levenstestamenten blijven onverminderd populair.

stijging levenstestamenten

In de afgelopen jaren hebben we een opmerkelijke toename gezien in het aantal mensen dat kiest voor het opstellen van een levenstestament. De groeiende populariteit van het levenstestament weerspiegelt een dieper bewustzijn over het plannen van de toekomst en het belang van autonomie, zelfs in tijden van kwetsbaarheid.

In 2023 waren 219.695 mensen bij de notaris voor een levenstestament, een toename van 15 procent.


Redenen voor de toename
Vergrijzende Bevolking
Een van de drijfveren achter deze trend is de vergrijzende bevolking. Naarmate mensen ouder worden, groeit de kans op situaties waarin ze mogelijk niet meer in staat zijn zelf beslissingen te nemen. Door het opstellen van een levenstestament, kunnen ouderen controle houden over hun leven en waardigheid behouden, zelfs als ze zelf niet meer kunnen communiceren.

Bewustwording en voorlichting
Er is ook een toename in bewustwording en educatie over het belang van vroegtijdige planning. Dit komt mede door informatieve campagnes en initiatieven van notarissen. Mensen worden zich meer bewust van de mogelijkheden en voordelen van het hebben van een levenstestament.

Veranderende familiestructuren
De veranderende samenstelling van gezinnen speelt ook een rol. Met complexere familierelaties, zoals stiefgezinnen en gescheiden ouders, wordt het steeds belangrijker om duidelijke richtlijnen vast te stellen voor wie verantwoordelijk is in tijden van nood.

Positieve ontwikkeling
De toename van het aantal levenstestamenten is een positieve ontwikkeling die laat zien dat mensen proactief nadenken over hun toekomst en het belang van autonomie. Door deze voorzorgsmaatregelen te treffen, kunnen individuen en hun families gemoedsrust vinden, wetende dat hun wensen gerespecteerd en gevolgd zullen worden. Het is een belangrijke stap in het plannen voor een onzekere toekomst, met de zekerheid dat de eigen wil gerespecteerd wordt.

Lees meer over: Wat gebeurt er als ik wilsonbekwaam word en geen levenstestament heb?

Scroll naar boven