In onze steeds veranderende samenleving neemt het belang van vooruit plannen toe, met name als het gaat om situaties waarin we mogelijk niet meer in staat zijn om onze eigen beslissingen te nemen. Het levenstestament, een relatief nieuw juridisch instrument in Nederland, speelt een cruciale rol op dit gebied. In tegenstelling tot een gewoon testament, dat in werking treedt na overlijden, is het levenstestament bedoeld voor situaties waarin iemand nog leeft maar niet langer in staat is om zijn of haar wil te uiten of beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval.
Wellicht heb je zelf weleens nagedacht over wat er gebeurt wanneer je een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan je wensen op medisch gebied kenbaar maken? Hoe en door wie wordt jouw vermogen goed beheerd? In je levenstestament wijs je één of meerdere personen aan die jij onvoorwaardelijk vertrouwt en jouw belangen op dit gebied behartigen, waarbij je uitgebreide instructies kunt geven over de wijze waarop dit dient te gebeuren.
In tegenstelling tot een gewoon testament, treedt een levenstestament dus in werking tijdens je leven, op het moment dat je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Je kan in een levenstestament opnemen wat er moet gebeuren als dit zich voordoet, en je kan een volmacht geven aan een persoon die je vertrouwt om jouw zaken te beheren als je dat zelf niet meer kan. Situaties waarbij het levenstestament van kracht gaat zijn: als je bijvoorbeeld in een coma raakt, wanneer je dementeert of als je slecht ter been raakt en daardoor bijvoorbeeld geen boodschappen meer kan doen.
Samengevat, een testament heeft betrekking op de periode na je overlijden, terwijl een levenstestament van toepassing is tijdens je leven wanneer je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Beide documenten zijn belangrijk voor het plannen van toekomstige situaties en zorgen ervoor dat je wensen worden gerespecteerd.
Ook interessant om te lezen: Voor wie is een levenstestament van belang?