Wat is een legaat?

Een legaat is een bepaling in een testament waarin iemand specifieke goederen of geldbedragen nalaat aan een specifieke persoon of personen. Dit kan bijvoorbeeld een huis, een sieraad of een geldbedrag zijn. De persoon die het legaat ontvangt, wordt een legataris genoemd. Legaten zijn vaak onderdeel van een groter testament waarin de verdeling van de nalatenschap van de overledene wordt geregeld.

Heb je bepaalde spullen of geldbedragen die je graag nalaat aan een speciaal familielid, een vriend of een organisatie? Bijvoorbeeld de antieke kast aan je neef, de muntenverzameling aan een medeverzamelaar, jouw aandelenpakket aan je zakenpartner of een geldsom aan het goede doel? Ook dat kun je vastleggen in een testament met een legaat.


Welke rechten heeft een legataris

Als legataris heb je niet dezelfde rechten als een erfgenaam. Wel moeten de erfgenamen de legaten binnen een bepaalde tijd afgeven aan de legataris. Je wijst een legataris aan via een legaatbepaling in je testament en je bepaalt tevens de voorwaarden.

Zorg ervoor dat je duidelijk laat omschrijven wie de ontvanger is, en wat je precies wilt geven. Komt de legataris als eerste te overlijden, dan komt het legaat te vervallen en komen het geldbedrag of de goederen weer in de gewone verdeling terecht. Wil je dit voorkomen, dan kun je in het testament aangeven dat het legaat bij overlijden van de legataris over gaat op de familie van de legataris.

De nabestaanden zijn verplicht om het legaat na te leven, maar dit moet wel kunnen. Zijn er schulden in de nalatenschap, dan moeten deze eerst worden voldaan. Hierna wordt bekeken of er geld over is om het legaat uit te keren.

Heeft deze informatie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?

Kun je het antwoord niet vinden?
Neem contact met ons op
Scroll naar boven