Ben of ga je scheiden? Kijk dan altijd naar je erfrechtelijke situatie. Na een echtscheiding is het bijvoorbeeld verstandig om je testament te herzien en te wijzigen of juist een testament op te stellen. Dit kan om verschillende redenen verstandig zijn:
- Aanwijzen erfgenamen: in een oud testament kan nog je ex-partner staan. In een nieuw testament kun je zelf je erfgenamen aanwijzen, bijvoorbeeld je kinderen, en eventueel je aanstaande ex-partner onterven.
- Uitsluitingsclausule: je bepaalt dat je nalatenschap privé blijft van je erfgenamen. De “koude kant” kan geen aanspraak maken op je nalatenschap.
- Tweetrapsmaking: een (deel van) je nalatenschap kan via kinderen alsnog bij je ex-partner terecht komen. Een tweetrapsmaking opnemen in je testament kan dat voorkomen.
- Executeur: de executeur wikkelt namens de erfgenamen (bijvoorbeeld de kinderen) je nalatenschap af. Zo voorkom je dat je ex-partner namens de kinderen dit gaat doen.
- Voogdij en bewind: een voogd zorgt voor de opvoeding en verzorging van kinderen op het moment dat er geen ouders zijn. Een bewindvoerder voert het beheer over het erfdeel van de kinderen. Zo voorkom je dat een ex-partner (als ouder van de kinderen) het beheer krijgt over je nalatenschap.
- Uitsluiten vruchtgenot ex-partner: de vruchten van je nalatenschap (bijvoorbeeld rente) komen niet toe aan je ex-partner.
Om bovenstaande redenen, en wellicht nog vele andere persoonlijke overwegingen, is het raadzaam om na een echtscheiding je testament te herzien en zo nodig te wijzigen of juist een testament op te laten maken.
Wil je dat online regelen? Dat kan hier.