Waarom het regelen van je digitale nalatenschap van groot belang is

digitale nalatenschap

Digitale nalatenschappen zijn een steeds belangrijker onderwerp in onze toenemende digitale wereld. Dit omvat alle digitale bezittingen en gegevens die iemand achterlaat na overlijden, zoals sociale media profielen, online tegoeden, digitale foto’s, e-mails, en zelfs cryptomunten.

Regelgeving in Nederland
In Nederland is de regelgeving rond digitale nalatenschap nog niet volledig duidelijk. Bedrijven met wie een overledene een gebruikersovereenkomst heeft, zijn niet altijd verplicht om online accounts te verwijderen of gepubliceerde data ontoegankelijk te maken. Dit betekent dat de online aanwezigheid van een overleden persoon kan blijven bestaan, wat leidt tot mogelijke identiteitsfraude of andere complicaties.

Neem instructies op in je testament
Het regelen van een digitale nalatenschap is daarom van groot belang. Dit kan bijvoorbeeld door in een testament instructies op te nemen over wat er moet gebeuren met digitale bezittingen na overlijden. Zo kan men een executeur aanwijzen die beslissingen neemt over online profielen. Ook is het handig om een lijst te maken van alle digitale bezittingen en toegangscodes, zodat nabestaanden deze kunnen beheren.

Verschillende online platforms en diensten hebben eigen regels voor het omgaan met accounts van overledenen. Zo heeft Facebook een optie om een profiel in een herdenkingsstatus te zetten, terwijl LinkedIn nabestaanden vraagt om een online formulier in te vullen voor het opheffen van een account. Bij sommige diensten, zoals Yahoo en Twitter, is het ingewikkelder om toegang te krijgen tot of accounts te verwijderen.

Online hulpmiddelen
Er bestaan ook diensten zoals LastPass, die het mogelijk maken om een digitaal testament op te stellen, waarin men alle digitale activa en wachtwoorden kan vastleggen. Dit zorgt ervoor dat nabestaanden toegang hebben tot belangrijke digitale eigendommen na overlijden.

Het is dus belangrijk om niet alleen aan materiële nalatenschap te denken, maar ook aan digitale nalatenschap, vooral gezien de onduidelijkheden in de huidige wetgeving en de verschillende benaderingen van online platforms.

Scroll naar boven